OSTATNÍ

OSTATNÍ

BETAGLUKANY

Jedná se o komplexní přírodní polysacharidy, tedy složeniny vzniklé z desítek, stovek i tisíců cukerných jednotek, které řadíme mezi rozpustnou vlákninu. Obsahují je buněčné stěny hub, pekařských kvasinek, mořských řas a také obilí - zde jsou nejvíce zastoupeny v bezpluchém ječmeni a ovsu. Obecně jsou glukany velmi početná rodina, ovšem ty s předponou "beta" (se specifickou polohou chemických vazeb v molekule) vynikají největší biologickou aktivitou. Na jejich zdroji podle vědců příliš nezáleží, důležitá je chemická čistota a určitý denní příjem. Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin je dávka potřebná pro pozitivní účinek betaglukanů stanovena na 3 g denně. Betaglukany lze konzumovat v běžné stravě a kvalitní betaglukany z českých odrůd ječmene bezpluchého.

Odeslat článek známému   Vytisknout